top of page
Пошук
  • Фото автораГірницька ЗОШ №19

Дистанційне навчання вашої дитини

Дистанційне навчання вашої дитини



Під час дистанційного навчання можуть виникати безліч психологічних труднощів, які виникають у зв’язку з тим, що дитина та батьки потрапляють у фрустраційні ситуації, коли вимоги і до навчання, і до роботи батьків збільшуються. Це відбувається через те, що змінюється графік навчання:

учень/учениця знову «відрізані» від шкільного соціуму в режимі живого

спілкування, збільшуються вимоги від педагогів та батьків. Рекомендації, які дозволять організувати дистанційне навчання правильно та не порушити психологічний стан наступні:


- надайте дитині право навчатись так, наче вона навчається безпосередньо у школі.

По-перше, це і забезпечення окремим місцем для повноцінного навчання без шуму, зайвих людей чи предметів довкола, відволіканням дитини. Дитина виконує роль учня під час дистанційного навчання, тобто у даному випадку вона – учень/учениця, тому цей час виключно для навчання без зайвих відволікань.

По-друге, Варто не приміряти на себе роль вчителя, так як ви – батьки. Роль вчителя виконує вчитель, а ваша роль найголовніша – батько/мама. Вам варто надавати підтримку дитині, питаючи, як пройшов день, що вивчали, що розповідали, чи не було перешкод до отримання інформації, чи все налаштовано вірно? Цікавтесь про все те, чим ви цікавитесь, коли дитина йде до школи. Хоч дитина і знаходиться вдома, про це варто питати, таким чином даючи дитині

знати, що вона вчиться, незважаючи на те, що вона вдома. До того ж, цікавлячись, як пройшов день, ви даєте дитині зрозуміти, що про неї турбуються не тільки, коли вона пішла у школу, а 24/7.



Третє, зберігайте та підтримуйте звичний розклад та ритм дня дитини: сон, відпочинок, час уроків, час перерв і таке інше;

Четверте, у зв’язку з тим, що емоційний стан дитини пов’язаний зі станом дорослих, батькам необхідно намагатись зберігати спокій та адекватне відношення до ситуації, яка відбувається. Дуже важливо батькам поводитись спокійно, врівноважено, бути розсудливими. Створюйте атмосферу сімейної довіри.

П’яте, цей період діти повинні звести коло реального спілкування до мінімуму, тому вони продовжують спілкуватися онлайн. Діти, підлітки не випускають гаджети з рук. Їх поведінка може дратувати батьків. Будь ласка, батьки, зрозумійте своїх дітей, намагайтесь відноситись до цих особливостей з розумінням і повагою. Учням зараз нелегко, вони обмежені у задоволені спілкування один з одним. В підлітковому віці спілкування з однолітками дуже важливо. Воно сприяє гармонійному психологічному розвитку, формуванню соціально-комунікативної компетентності, соціалізації.

Шосте, Час карантину – це можливість провести час з вашою дитиною разом. Складіть разом перелік важливих справ, а можливо і ігор, які можуть замінити проведення часу у телевізора або комп’ютера. Доручайте дітям справи. Діти можуть вам допомогти. Не беріть на себе всі хатні справи. В умовах соціальної ізоляції важливо пам’ятати о потребах дітей бути корисними для вас. Помічайте маленькі успіхи дітей, відмічайте, намагайтеся хвалити їх, але підкреслюйте:

- за що саме хвалите;

- за які конкретні вчинки;

- що конкретно вам сподобалось.

Будьте щирими і чесними. Діти розуміють, коли їх хвалять не щиро. Але, пам’ятайте про те, що ми любимо дітей безумовно.

Сьоме, не забувайте проводити сумісні фізичні хвилинки вдома. Є прямий взаємозв’язок між фізичною активністю і позитивною динамікою психіки.

Восьме, Рекомендую в кінці кожного дня обговорювати з дитиною наступне:

- що вийшло дуже добре;

- які були труднощі, що не вдалось.

Діліться своїми емоціями та почуттями. Слухайте уважно свою дитину! Таким чином створюється довірлива атмосфера в родині, яка служить психологічним захистом для дитини в цей нелегкий період.

Дев’яте, важливо вміти встановлювати діалог та доброзичливе спілкування з дитиною, довіряти їй, вірте в її здібності!

Десяте, допомагайте організувати вашій дитині місце для навчання. Забезпечте всім необхідним. Додаткові труднощі з щоденним переобладнанням робочого місця можуть негативно впливати на навчальну мотивацію. У дитини повинно бути власне робоче місце.

Одинадцяте, дистанційне навчання – це новий формат не тільки для дітей, але й для педагогів. З розумінням ставтесь до технічних проблем або недоліків на сайті, на навчальній он-лайн платформі. Не ображайте та не критикуйте педагогів, намагайтеся бути позитивно налаштованими на навчальний процес. Негативне відношення до вчителів з боку батьків негативно відображується на пізнавальній мотивації учнів і як наслідок, дитина негативно відноситься до вчителя, до процесу навчання. І в решті решт, страждає дитина.

Бажаю успіхів в дистанційному навчанні!



5 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Методичні рекомендації щодо проведення бесід з учнями у воєнний час

Додаток 1 до листа Міністерства освіти і науки України від 17.03.2022 № 1/3485-22 Методичні рекомендації щодо проведення бесід з учнями закладів загальної середньої освіти з питань уникнення враження

bottom of page