top of page
Пошук
  • Фото автораГірницька ЗОШ №19

Профорієнтація

Профорієнтація

Вибір професії для кожної молодої людини - це вибір свого місця в житті, подальшого шляху навчання і праці.

Професію треба вибирати обдумано, з урахуванням своїх здібностей, внутрішніх переконань (тільки байдужі йдуть куди доведеться), реальних можливостей, зваживши всі "ЗА" і "проти".

Формула вибору професії

Зробити правильний вибір-значить, знайти професію, яка:

Цікава і приваблива “ХОЧУ”

Це заняття і дії, які ти виконуєш з інтересом, з бажанням, з власної ініціативи. Якщо обрана справа подобається, то ти охочіше будеш працювати, підвищувати свою кваліфікацію, користуватися авторитетом, більше заробляти.

Задумайся, чи дійсно ти вибираєш професію?

Доступна і посильна " можу”

Це можливості людини, його здібності, стан здоров'я, рівень знань і умінь. У якихось справах ти менш успішний, швидше втомлюєшся, починаєш нервувати, злитися, губитися, а в інших – за тобою не викрадешся, займаєшся із задоволенням і не втомлюєшся. Незнання своїх здібностей, здоров'я і фізичних особливостей і невміння співвіднести їх з вимогами професії можуть привести до необгрунтованого вибору.

Є попит на ринку праці " треба”

Це знання про перспективні галузі і про те, які спеціальності користуються попитом на ринку праці, яка ймовірність працевлаштування за обраною професією. Безробітний-невиграшний початок трудової кар'єри. Затребуваність працівників залежить від їх спеціалізації та рівня освіти.








Сім кроків до зваженого рішення

1. Скласти список відповідних професій.

Складіть список професій, які Вам подобаються, цікаві, в яких Ви хотіли б реалізуватися, які Вам підходять.

2. Скласти перелік вимог обраної професії

  • обрана професія і майбутній рід занять;

  • обрана професія і життєві цінності і цілі;

  • обрана професія і реальне працевлаштування за фахом;

  • бажаний рівень професійної підготовки;

  • обрана професія і мої схильності і здібності;

  • бажані зміст, характер і умови роботи.

3. Визначити значимість кожної вимоги.

Визначте, наскільки всі перераховані вимоги значимі. Може бути, є менш важливі вимоги, які, за великим рахунком, можна й не враховувати.

4. Оцінити свою відповідність вимогам кожної з підходящих професій.

Крім тих вимог, які є у Вас до професії, існують і вимоги самої професії. Проаналізуйте, чи розвинені у Вас професійні якості, чи відповідають ваші інтелектуальні здібності, психологічні особливості, стан здоров'я вимогам професії.

5. Підрахувати і проаналізувати результати.

Проаналізуйте, яка професія з усього списку більше інших підходить Вам по всіх пунктах.

6. Перевірити результати.

Щоб переконатися в правильності Ваших роздумів, обговоріть своє рішення з друзями, батьками, вчителями, психологом, профконсультантом.

7. Визначити основні практичні кроки до успіху.

Отже, Ви прийняли рішення, тепер важливо визначити: у якому навчальному закладі Ви зможете здобути професійну освіту, як розвивати в собі професійно важливі якості, як можна отримати практичний досвід роботи з даної спеціальності, як підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці.













Помилки при виборі професії

Якщо є в житті людини щось доленосне, то це-вибір професії

1. Ставлення до вибору професії як до незмінного проаналізуйте ситуацію на ринку праці. Зверніть увагу на те, що з кожним роком з'являються все нові професії. Будьте готові до того, що доведеться регулярно підвищувати кваліфікацію, освоювати суміжні спеціальності. Не бійтеся того, що вибір професії зараз, в 11 класі, фатальним чином визначить всю вашу долю. Зміна вибору, освоєння нової спеціальності зробить Вас цінним фахівцем, затребуваним в міждисциплінарних областях діяльності. Перша професія, навіть якщо ви потім передумаєте і знайдете щось більш привабливе, стане в нагоді в несподіваних ситуаціях. Наприклад, перша освіта мистецтвознавця допоможе юристу за своєю другою освітою розібратися в складних питаннях спадкування антикварних цінностей.

2. Існуючі думки про престижність професії щодо професії забобони проявляються в тому, що деякі важливі для суспільства професії, заняття вважаються негідними, непристойними (наприклад: сміттяр). Економіст або психолог нітрохи не більш корисний для суспільства, ніж хімік або слюсар. Престижність професії повинна враховуватися-але після врахування Ваших інтересів і здібностей. Інакше будете володіти (якщо будете) "модною", але не приносить задоволення спеціальністю. Або, чого доброго, опинитеся непридатні до виконання основних робочих функцій.

3. Вибір професії під впливом товаришів (за компанію, щоб не відстати). Професію ми вибираємо за своїм "смаком" і "розміром" так само, як одяг і взуття. Почуття групи, орієнтація на однолітків - дуже позитивні особливості хлопців твого віку. Вони потрібні для освоєння норм поведінки в суспільстві, формування образу "Я" і самооцінки. Тому озирайся на інших, порівнюючи (себе з друзями), а не сліпо повторюючи. Намагайся побачити, чим ти відрізняєшся від товаришів - і в чому ви подібні. Це допоможе зрозуміти, що якщо Вася йде на пожежника (а він-ризикована людина), тобі ця професія може не сподобатися (ти ж дуже обережний і

4. Перенесення ставлення до людини, представника тієї чи іншої професії, на саму професію. При виборі професії треба враховувати перш за все особливості даного виду діяльності, а не вибирати професію тільки тому, що тобі подобається або не подобається людина, яка займається даним видом діяльності. Особливо небезпечно чарівність викладачем (якщо тебе захоплює душевність фізика - це не означає, що тобі подобається Фізика сама по собі, поза "комплекту"). Крім того, часто хлопці роблять помилку, намагаючись отримати професію кумира - спортсмена, політика, журналіста, артиста. Спортсмени-вони не всі такі.

5. Захоплення тільки зовнішньою або якою-небудь приватною стороною професії За легкістю, з якою актор створює на сцені образ, стоїть напружена, буденна праця. А журналісти не завжди виступають в телепередачах-частіше вони перелопачують масу інформації, архівів, розмовляють з десятками людей - перш, ніж підготують 10-хвилинне повідомлення, яке, до того ж, озвучить інший (диктор на телебаченні).

6. Застарілі уявлення про характер праці в сфері матеріального виробництва в усі професії, і перш за все в робітники, впроваджується складна і цікава техніка, підвищується культура праці. А комп'ютер впроваджується абсолютно всі сфери діяльності-аж до тваринництва.


7 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Методичні рекомендації щодо проведення бесід з учнями у воєнний час

Додаток 1 до листа Міністерства освіти і науки України від 17.03.2022 № 1/3485-22 Методичні рекомендації щодо проведення бесід з учнями закладів загальної середньої освіти з питань уникнення враження

bottom of page